CARMΣMIX enconstanteduda


CIUTADANS ISRAELIANS PER LA PAU
5 Juny 2011, 8:38 pm
Filed under: Descubriendo el planeta Tierra, Reflexiones en voz alta

M’ha posat molt contenta un fet aparentment insignificant: avui al canal 3cat24 he vist algunes imatges de ciutadans israelians manifestant-se ahir a favor d’un estat palestí. I és sorpresa perquè és insòlit veure en els mitjans de comunicació l’oposició ciutadana israeliana criticant les polítiques del seu propi govern i és que ho sabem, és un conflicte no resolt, no hi ha ganes de resoldre’l per la via de les converses de pau i s’aplica una dura censura dins i fora del país a informacions no procedents del sector més conservador del territori.

Ahir dissabte grups pacifistes i d’esquerra van convocar una manifestació a Tel Aviv per demanar que el seu govern reconegui un estat palestí basat en les fronteres del 1967, coincidint amb l’aniversari del final de la guerra dels sis dies. Mentre, i a l’altra costat del territori fronterer dels Alts del Golan, l’exèrcit israelià disparava contra manifestants palestins -provocant morts i ferits – que protestaven coincidint amb el dia de la Naksa i que, segons el govern Netanyahu, volien passar i ocupar la frontera. 

El 1967 l’exèrcit israelià va iniciar una ofensiva ‘preventiva’ contra la coalició àrab formada per Egipte, Jordania, Irak i Siria després que l’exèrcit egipci mobilitzés tropes per pressionar l’ONU de retirar les forces d’interposició del Sinaí establertes allí arràn de la crisi de Suez. Aquest ‘moviment’ de peces bèl.liques tan properes va ‘obligar’ Israel a atacar la força aèrea egipcia de Nasser i els països implicats, i al final de 6 intensos dies, Israel havia conquerit la península del Sinaí, Gaza, Cisjordania, Jerusalem Est i els Alts del Golán, o el què ve a ser el mateix, va dividir el territori en Gaza, Cisjordania i va separar milers de palestins obligant a migrar a molts d’ells convertint els territoris en franges vigilades, va ocupar la totalitat de Jerusalem i va prendre el control de les fonts del riu Jordà al Golán – i per tant el control dels recursos naturals – desplaçant i aillant a milers de drusos i palestins a un costat i altre del territori sirio-israelià. Aquest fet històric segurament es pot considerar la causa d’algunes de les moltes tragedies viscudes a posteriori com el Yom Kipur, l’atemptat terrorista de Munich, la guerra del Líban o les intifades.

EL Consell de Seguretat de Nacions Unides va ordenar l’ immediat acompliment de la Resolució 242 que obliga la retirada israeliana dels territoris ocupats i el retorn a les fronteres establertes l’any 1949. La resta de la història ja la sabeu.

I sí, una oposició pacífica i resistent hi és a Israel, un intel.ligent poble que ha vist sofocada qualsevol iniciativa crítica en la política o a la societat civil per les faccions més conservadores del sionisme més radical. I cada cop són més… Organitzacions pacifistes com Gush Shalom o partits polítics – molt heterogenis i sovint poc col.laboradors – els laboristes, Meretz o Jadash hi són…  I cal difondre’ls, qui sap si també així ajudem a resoldre el conflicte i portar pau a aquest punt calent del planeta…

Altres posts on també parlo d’aquest territori aquí i aquí

Anuncis

Feu un comentari so far
Deixa un comentariDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s%d bloggers like this: