CARMΣMIX enconstanteduda


LES BATERIES ANTIAÈREES DEL TURÓ DE LA ROVIRA, RECUPERANT LA NOSTRA MEMÒRIA HISTÒRICA
19 Octubre 2009, 7:48 pm
Filed under: "barcelonautades", Experiencias, Recomanacions, Troballes

bateries Turó Rovira

Dijous 1 octubre – L’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica demana al Govern que tregui la tomba de Franco del Valle de los Caidos. Consideren que és una falta de respecte que les víctimes de la dictadura hagin de pagar amb els seus impostos el manteniment del mausoleu franquista. Hi ha una proposició no de llei al Congrés per la qual el Govern disposarà de sis mesos per confeccionar un cens de les persones enterrades en aquest recinte.

Dimarts 13 octubre – Lliurament a la neta de Lluís Companys de la Declaració de Reparació per part del govern espanyol, un primer pas per a l’anul•lació del judici al qual va ser sotmès i pel qual va ser afusellat  l’únic president
democràtic executat pel feixisme.

Dijous15 octubre – L’associació per a la Memòria Històrica i el diari Diagonal destapen i aporten la primera cartografia sobre el robatori de neonats a mares sense filiació política durant el franquisme.

Diumenge 18 octubre – Primer regidor assassinat a la guerra civil enterrat amb honors. El consistori de Calatayud participa activament en el funeral de Jaime Teófilo Tabuenca, regidor socialista que va ser afusellat al 1936.

Primeres passes de l’aplicació de la Llei de la Memòria Històrica.
Però encara hi ha molta feina a fer.

Fa dues setmanes jo i el meu germà vam “viure” activament una lliçó d’història: vam anar a la descoberta del primer niu antiaeri que hi va haver a Barcelona durant la guerra civil. Des d’allí es defensava la ciutat dels atacs d’esquadrons italians i alemanys que actuaven sota les ordres del comandament franquista. Barcelona te la desgràcia d’haver estat la primera ciutat bombardejada des de l’aire.

Segons indicacions, els canons antiaeris model Vickers estaven just sobre casa meva, al Turó de la Rovira. Vam fer una ascensió gairebé “en vertical” de prop de 20 minuts perduts entre barrancs i carrerons mai vistos fins que al final vam arribar…….. L’atalaia és espectacular. De seguida te n’adones que és el punt més alt de la ciutat i que hi ha una vista privilegiada de 360º de tota la metròpoli. Sobre aquesta, hi ha una gran construcció formada per 4 torres on estaven les bateries sobre uns rails (que encara es veuen), i un laberint de soterranis que connectaven tots aquells passadissos, comandaments i magatzems de municions. La llàstima, que tot el conjunt està malmès de brutícia i graffitis a les parets. Sembla que aviat, s’espera, el Museu d’Història de Catalunya se’n farà càrrec del monument i l’acondicionarà com a vestigi d’una guerra que no hauria d’haver estat mai.

Cal recuperar i dignificar un passat que sí va existir, cal que les cicatrius quedin ben tancades.

Anuncis

5 comentaris so far
Deixa un comentari

Malauradament les ferides encara estan molt obertes, fins i tot per a molts , la guerra no ha acabat. Cal la reparació de totes les victimes del feixisme.
Un petó.

Comentari per carles

Si treuen el Franco del Valle de los caídos, on el posaran? abans de fer-ho, que no la caguem, i encara en facin una altra de més sonada. A la seva tomba podríen posar-hi en Tarradellas que va ser un dels caradures més grans que ha tingut aquest país. Així, els seus partidaris,per veure’l, haurien de fer una mica d’esforç.

Comentari per elsofadenroc

… doncs jo el posaria en un cementiri com a tothom, hi ha algú que comenta que una altra solució seria posar una làpida blanca sense nom, per a no mitificar més el personatge… jo el faria desaparèixer… més fàcil, no?
El fet, poc a poc anem tocant aquells “intocables” de llocs, persones, etc… Parles d’algú ja mort però hi ha d’altres que encara “colegen” i han estat ex-presidents autonòmics… la realitat supera la ficció…

Comentari per enconstanteduda

[…] a anterior […]

Retroping per ÀLIGUES DE GUERRA AL SOSTRE DE BARCELONA « CARMEMIX, enconstanteduda
Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s%d bloggers like this: