CARMΣMIX enconstanteduda


EL NOU EGIPTE
2 Agost 2008, 7:00 pm
Filed under: Descubriendo el planeta Tierra

Egipte. Feia 9 anys que havia estat per primer cop. Feia 9 anys que duia al cap la flaire de la terra egipcia, l’horitzó dels paisatges desèrtics, l’olor del seu menjar, la imponència dels seus temples, l’amabilitat de la seva gent, el tacte fresc de les aigües del gran Nil… Impressions que han xocat de cara contra una altra realitat, la realitat de 9 anys després.

Cal dir que aquest cop ha estat del tot diferent: la companyia, el tipus de viatge, les expectatives… Ha estat un estil de viatge d’aquells que no m’agraden, però les circumstàncies han guanyat i l’experiència de la minisetmanacreuertotinclòsmireuaquímireuallàquenoteniutempsnidesaberquèveieu ha estat “tota una experiència!”. Per sort, el grup que ens ha acompanyat era excel.lent. Hi havia uns quants pardillos com jo que malgrat tenir llarga experiència de viatjar sueltos pel món, també havien caigut a la xarxa Atrapalo de “mira qué guai i a quin preu”.  Abans de marxar sols havia tingut temps de recollir varies opinions i saber el vaixell que no recomanava ningú… i aquell ens va tocar: la veritat, no hi havia per tant, es podria dir de nivell egipci, és a dir, decoració hortera i justet d’higiene, però autèntic.

La travessa naval pel gran Nil va ser tranquil.la, continuo pensant que un dels paisatges més al.lucinantment relaxants i màgics al món és veure les ribes frondoses d’aquest riu, unes ribes plenes de vida, de grans palmerals, de petits pobles que depenen del què el riu els ofereix, de dones rentant, de nens banyant-se i cridant de felicitat, d’homes pescant… Se’t passen les hores observant…. Fins que arribes al següent punt de la ruta bacallanera dels monuments imperdibles i et trobes, sense exagerar, a una vintena de grans vaixells que descarreguen alhora la massa turística de pobrets com nosaltres…

Egipte, com has canviat!
Comprenc que viure del turisme provoca canvis però aixó no és turisme, és borreguisme: el tracte nefaste, ets un Euro amb potes… i NO hi ha manera de desfer-te’n d’aquest cartell lluminós!   Els monuments estan cada cop més descuidats, fa vergonya veure com cau a troços l’Egiptian Museum, com s’acumula la brutícia a tots els racons, fins-i-tot als sostres de les cases a tocar del gran Temple de Luxor. Però no és sols aixó, el concepte de neteja és diferent, està clar, és que també ha canviat el què veus pel carrer: recordo que l’altre cop em va sorprendre observar que era un dels països de majoria musulmana més oberts, hi havia moltissimes dones que vestien a la manera occidental, que ocupaven com els homes feines de cara al públic, que vivien perfectament al costat d’altres que preferien conservar els seus costums… Ara ha canviat molt. De dones a cara descoberta en veus ben poques, sols si passeges pels barris rics. Ara quasi totes duen el vel, moltes van de negre i bastantes vesteixen el burka. Molt respectable, però et fa reflexionar una mica, oi?

Egipte, un pais únic, una cultura que va fer tremolar el món antic. Egipte, un futur parc temàtic (el Parlament egipci està a punt d’aprovar una llei que acotarà el fluxe turístic, potser s’haurà de reservar amb anys d’antel.lació una data de viatge-visita, l’objectiu?). Egipte, un pais fascinant però pensa-t’ho abans de posar-hi peu, prepara’t per a no decebre’t.

Anuncis

1 comentari so far
Deixa un comentari

Jo ja l’he vist!! I a més sense borreguismes.

Comentari per Sam Eidan
Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s%d bloggers like this: